ANAF, nou val de controale peste români: cine e luat la bani mărunți în această vară

de: Alexandru Puiu
11 07. 2023

Inspectorii ANAF apasă puternic pedala de accelerație a verificărilor. Vizați de controale sunt, de data aceasta, românii avuți, cei ce au acumulat averi impresionante de-a lungul vieții.

Conform unei opinii formulate de specialiștii EY România Corina Mîndoiu și avocatul Călin Stan, din partea Băncilă, Diaconu şi Asociaţii, Fiscul are planuri mari cu marile averi ale românilor, ce vor fi trecute sub lupă, pentru verificări.

Cum știi dacă ANAF va veni și la tine în control?

Ei bine, dacă ești pe lista persoanelor vizate de control poți afla doar dacă te încadrezi sau nu în definiția pe care Fiscul o atribuie celor cu bani mulți. Cu alte cuvinte, persoana fizică cu avere mare este definită ca fiind persoana fizică rezidentă fiscal în România care deține o avere, atât în țară, cât și în străinătate, estimată la o valoare mai mare de 25 de milioane de Euro, echivalentul în lei, calculat la cursul mediu al euro din anul precedent estimării averii, stabilit de Banca Națională a României. Dacă întrunești aceste condiții, atunci și tu ai mari șanse să te trezești cu inspectorii ANAF la ușă pentru clarificări privind banii pe care-i deții.

„În ceea ce privește valoarea averilor, Ordinul nr. 920/13.06.2023 aduce claritate prevăzând că estimarea acestora se va realiza pe baza datelor și informațiilor cu privire la bunurile imobile, bunurile mobile și activele financiare deținute, averea fiind considerată suma celor trei elemente.

Totodată, sunt reglementate și noțiunile de Grup al persoanelor fizice cu averi mari și Grup extins al persoanelor fizice cu averi mari, astfel:

-Noțiunea de Grup al persoanelor fizice cu averi mari se referă la persoanele fizice a căror avere estimată depășește suma de 25 de milioane de Euro

-Noțiunea de Grup extins al persoanelor fizice cu averi mari se referă la Grupul persoanelor fizice cu averi mari la care se adaugă persoanele fizice soți/soții și rude/afini până la gradul al doilea ai/ale acestora”, mai explică specialiștii.